Organische en antroposofische meubels

Organische en antroposofische meubels organische meubels

Mijn ontwerpen bewegen zich langs een heel scala van stijlen. Van mijn voorliefde voor de kabinetten uit de 17de eeuw, langs de Japanse tempelbouw en de Nieuw Zakelijkheid en vele andere vormen van inspiratie. Wat in al mijn ontwerpen naar voren komt is de nadruk op duurzame materiaaltoepassing, bijzondere houtverbindingen en een bepaalde gelaagdheid. Bij de organische gevormde meubels word ik meestal geleid door het aanwezige materiaal. Het hout, de vorm, de structuur vraagt (of dwingt?) mij in een richting. Hierbij verandert het ontwerp tijdens het maakproces door de aanwezige vorm, kleur, structuur of andere verbijzondering in het hout.
Deze ontwerpfilosofie zie je ook terug in de kledingkast met vleugeldeuren. Van de restanten van een Plataan uit Rotterdam zijn al improviserend met de kleine, kromme en dunne stukken hout een kledingkast geworden. Een kast waar je gedeeltelijk doorheen kan kijken naar je favoriete jurkjes en colbertjes. Door de schuine lijnen, de grote vleugeldeuren en de is het meer dan alleen een opbergmeubel geworden.

Duurzaam houtgebruik organische meubels

Voor mijn meubels gebruik ik voornamelijk inlands hout. Daarnaast gebruik ik bijvoorbeeld afgedankt hout, bijvoorbeeld houten objecten die een andere bestemming krijgen of hout dat om een andere reden is afgedankt. Zo maakte ik een prachtige kast van een plank afgekeurd Zebrano. De plank was afgekeurd omdat deze vol zat met ingegroeide schors. Dit leverde echter een prachtige tekening op die als basis diende voor het ontwerp van de kast.  

Inspiratie organische meubels

Of u nu een bed, tafel, bureau of kast wilt hebben, ik kan het voor u maken. Bekijk onder het kopje “projecten” de verschillende afgeronde projecten op website ter inspiratie om te zien wat er zoal mogelijk is. Neem gerust contact op om uw wensen voor organische en antroposofische meubels te bespreken. 

Wilfred Kalf is meubelmaker, houtliefhebber, ambachtsman, bosbouwer in de dop, bouwkundig ingenieur, specialist omgevingsrecht en vader van 3 zoons. Met een voorliefde voor duurzaamheid, hergebruik en lokaal hout.

Contact  Projecten