Duurzame meubels

Duurzame meubels

De mooiste duurzame meubels zijn ambachtelijk gemaakt door Wilfred Kalf. De duurzaamheid van de materialen is daarin heel belangrijk. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van lokale grondstoffen zoals bomen die sowieso gekapt moeten worden omdat ze ziek zijn, te groot worden of plaats moeten maken. Er wordt geen tropisch hout gebruikt! Ook wordt de werkplaats gestookt op het afvalhout en wordt een deel van het houtmot verkocht aan de betere kookwinkels onder het merk Make Some Smoke. Het overige zaagsel wordt gebruikt in de stallen van de zorgboerderij Valkendam. Door deze manier van werken past het werk van Wilfred Kalf naadloos in uw MVO-beleid.

Inlandse houtsoorten

Wilfred Kalf gebruikt voor zijn duurzame meubels voornamelijk inlandse houtsoorten. Dit zijn houtsoorten die voornamelijk in Nederland voorkomen. Dit hout wordt door Wilfred zelf uit het bos gehaald en gedroogd. Wilfred werkt hiervoor samen met de verschillende groenbeheerders en houtzagerijen. Voordat het hout gebruikt kan worden moet het hout eerst drogen. Hier kan wat tijd overheen gaan. Sommige houtsoorten worden eerst een aantal jaar gewaterd in een oud balkengat. Door het wateren worden de suikers uit de stam gespoeld en de kwaliteit van het hout aanzienlijk verbeterd. 

Het is ook mogelijk om een boom uit uw tuin te gebruiken als grondstof voor een meubel.

Afgedankt hout

Onder het kopje Projecten ziet u alle projecten van Wilfred Kalf. Een bed van Plataan, een bureau van gewaterd iepen en esdoorn of een kabinet van eikenhout.  Een ander project van Wilfred Kalf is een kast van Amerikaans noten en bijzonder stuk Zebrano. De plank Zebrano was afgekeurd omdat deze vol zat met ingegroeide schors. Dit leverde echter een prachtige tekening op die als basis diende voor het ontwerp van de kast. Andere projecten met afgedankt hout waren een serie krukjes gemaakt van Wengé traptreden en mahonie haltafel van de restanten van een trap.

Contact  Projecten